In februari is pijlinktvis de ‘Vis van de Maand’. Met zijn pijlvormige kop en 10 ledematen, waarvan 2 langere voedingstentakels, is hij een imposante verschijning. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. In de wintermaanden zwemmen ze vooral in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, de lage onderhoudskosten en geringe bodemberoering. Daarnaast heeft deze vangsttechniek nauwelijks ongewenste bijvangst.

Bereiding

Bij veel mensen is de pijlinktvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee. Daar is hij beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort. Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai. De inkt wordt in veel landen ook in gerechten gebruikt. Denk hierbij aan risotto’s en pasta’s.

Ondanks dat een pijlinktvis er ingewikkeld uit ziet om schoon te maken, is het juist heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er aftrekken. Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden er uit. Vervolgens kun je repen snijden van het vlees.