Bestuur

Het bestuur van de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers die zich actief inzetten om Noordzeevis overal op de kaart te zetten. 

TIM VAN ZEBEN – voorzitter

Tim is werkzaam bij visgroothandel Mercuur en verantwoordelijk voor sales en kwaliteitsmanagement. De groothandel biedt tal van vissoorten uit de Noordzee van een eigen rederij met Noordzeekotters. 

Tim van Zeben van Mercuur met een flinke tarbot

“Ik vind dat streekproducten als Noordzeevis uit IJmuiden veel meer aandacht en waardering verdienen! Een streekproduct van hoogwaardige kwaliteit, betaalbaar, gezond én ook nog eens lekker!”

RICK TEL – penningmeester

Rick is visondernemer in hart en nieren van de gelijknamige vishandel Tel. Naast een visgroothandel heeft Tel ook winkels. 

Rick Tel met zwarte koolvis

“De klant van vandaag gaat niet net als vroeger een maal per week met een plastic tas vol schol naar huis. Men wil verse vis, kleinere porties en het liefst elke dag vers. En dat kan tegenwoordig elke dag. Een gevarieerde en gespreide aanvoer ziet de horecaondernemer graag. Maar het is voor iedereen weggelegd en ik draag graag bij aan het bekend maken ervan.”

AGNES LEEWIS – bestuurder

Agnes vertegenwoordigt het Nederlands Visbureau, de communicatie- en promotieorganisatie voor de vissector in Nederland. Dat zijn vissermannen, visgroothandels, verwerkers tot de viswinkel op de hoek. 

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau met een zeeduivel

“Initiatieven zoals Stichting Noordzeevis uit IJmuiden, welke bijdragen aan waardering voor streekproducten uit de Noordzee, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de branche.”

NICO WAASDORP – bestuurder

Nico is visondernemer in IJmuiden. Naast zijn prachtige winkels aan de Halkade geeft hij ook les aan de vakopleiding SVO. Zo draagt hij zijn kennis over vis over aan de volgende generatie visspecialisten. 

Nico Waasdorp in zijn winkel

“Vis is mijn passie en ik zet mij graag in voor onze lokale Noordzee visserij die duurzaam en goed beheerd wordt voor de toekomstige generatie. De Noordzee biedt zoveel overheerlijk zeebanket, dagvers aangevoerd via de Visafslag IJmuiden. Omdat dit nog vaak onbekend is, wil ik dit graag onder de aandacht brengen en breed uitdragen en promoten.”

MARTIJN VAN DER SCHAAF – bestuurder

Martijn is directeur zakelijk bij Rabobank IJmond. De Rabobank is betrokken bij de Stichting Noordzeevis IJmuiden vanuit de bedrijfsmissie ‘banking for food’ en heeft eerder aan de wieg gestaan van de Stichting promotie Noordzeevis in Scheveningen. 

Martijn van der Schaaf van Rabobank IJmond

“Deze regio mag zich best wat meer op de borst slaan als het gaat om de belangrijke rol als visproducent. De vissector in Nederland is nergens zo groot als in IJmuiden. Ik zou willen dat het streekproduct uit IJmuiden een begrip wordt.”

PETER VAN DE MEERAKKER – bestuursadviseur

Peter is directeur van Zeehaven IJmuiden N.V. , oftewel de visafslag. 

Peter van de Meerakker op de veiling

“Mijn smaak is natuurlijk op de goede manier bedorven. Wonend en werkend aan de Noordzeekust. De beleving van vis kan nog zoveel beter. Gelukkig komen er steeds meer goede visrestaurants in Amsterdam met kritisch koks die bewust in kopen en bewust koken. Doel van de Stichting is om de consument meer bewust te maken van hoe gezond het eten van verse vis uit de Noordzee is voor mens en milieu.”

MARTIJN HAESER – bestuursadviseur

Martijn is beleidsmedewerker economische zaken bij de gemeente Velsen. 


“Visserij is voor de gemeente een sector met een rijk verleden en een rijke toekomst. Het is niet voor niks dat het is benoemd als één van de speerpunten van ons economisch beleid. Naast de economische waarde voor de haven, zien we het ook als belangrijk thema toeristisch recreatief bezoek. Het meer profileren van IJmuiden als vis kan een belangrijke impuls geven. Noordzeevis uit IJmuiden leidt volgens mij tot meer kennis over vis, meer begrip en waardering voor de sector en meer bezoek aan IJmuiden.”